Chińskie wontony - przepis

Odkryj prawdziwą azjatycką kuchnię. Przygotuj egzotyczne, chińskie pierogi - wontony!
/ 18.01.2013 08:35
DRUKUJ PRZEPIS
Chińskie wontony - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 mrożonych płatów ciasta wantan (wonton)
  • 20 dag fileta z kurczaka
  • 1 marchew
  • 2 dymki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli
  • olej arachidowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
  1. Płaty ciasta rozmroź. Mięso posiekaj. Marchew pokrój w kostkę, dymkę w krążki.
  2. Wymieszaj mięso, marchew, dymkę, chili, mąkę, żółtko, sos sojowy, łyżeczkę oleju. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na środku każdego kwadratu ciasta kładź po łyżeczce nadzienia. Brzegi ciasta smaruj białkiem, dokładnie zlep.
  3. Pierogi smaż 2–3 min na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pikantnym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA