Zawijane z orzechami

W celu sporządzenia farszu do ciasta mieszamy razem: wszystkie zmielone orzechy, 100 dag cukru kryształu, 1 jajko, 3 łyżki wody. Po wymieszaniu pozostawiamy na boku.
/ 02.12.2008 14:34

Składniki
250 dag mąki,
2 jajka,
125 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
80 dag cukru kryształu do ciasta,
50 dag cukru kryształu do farszu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół kostki margaryny do pieczenia ciasta,
3 łyżki wody,
tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia,
130 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów (mogą być laskowe lub orzechy włoskie),
kilka całych orzechów do ozdobienia ciasta, polewa z białej czekolady

Sposób przygotowania
W celu sporządzenia farszu do ciasta mieszamy razem: wszystkie zmielone orzechy, 100 dag cukru kryształu, 1 jajko, 3 łyżki wody. Po wymieszaniu pozostawiamy na boku.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pozostały cukier kryształ, „miękką” margarynę do pieczenia, jajko oraz serek homogenizowany. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach. Powstałe ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy ciągle podsypując mąką, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na kształt kwadratu, na grubość warstwy ok. 1 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy. Całość zwijamy w rulon, zakładając ciasto na jego końcówkach.
Wąską, foremkę smarujemy tłuszczem i wkładamy zwinięte ciasto. Pieczemy w pierniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zdobimy polewą i całymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA