Warszawska wuzetka z kremem śmietankowym i polewą czekoladową

Warszawska wuzetka z kremem śmietankowym i polewą czekoladową po prostu rozpływa się w ustach!

DRUKUJ PRZEPIS
Warszawska wuzetka z kremem śmietankowym i polewą czekoladową
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 25 dag drobnego cukru
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 750 ml schłodzonej kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki gęstej marmolady morelowej
  • 250 ml kremówki
  • 20 dag czekolady deserowej
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij, połowę piany dodaj do masy żółtkowej, lekko wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą. Połączz żółtkami i dodaj resztę piany. Ciasto wlej do wyłożonej pergaminem foremki o boku 25 cm. Piecz 25 min (180 st.). Ciasto przekrój na pół, a wierzch wyrównaj.
  2. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę wsyp do 5 łyżek wody i rozpuść na parze. Gdy przestygnie, mieszając, wlej do śmietany. Odłóż 4 łyżki, resztę wyłóż na blat ciasta w foremce, przykryj drugim, wierzch posmaruj marmoladą, chłodź godzinę.
  3. Czekoladę połam i włóż do gorącej kremówki, rozpuść. Gdy lekko przestygnie, polej ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem zamoczonym we wrzątku. Na polewie wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Odstaw ciasto raz jeszcze do lodówki na godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)