Tort naleśnikowy z jabłkami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 12 naleśników
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 0,5 kg jabłek deserowych
- 2 szklanki kremówki
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- torebka śmietan-fiksu
- cytryna
- cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłka kwaskowate obierz, pokrój w kostkę. Jabłka deserowe pokrój na półplasterki, skrop sokiem z cytryny. Jabłka włóż do rondla, podlej odrobiną wody. Przykryj i duś, aż jabłka kwaskowate rozgotują się, ale cząstki jabłek deserowych pozostaną w całości. Dodaj do smaku cukier, dopraw cynamonem i skórką otartą z cytryny. Ostudź.

2. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem.

3. Naleśnik posmaruj bitą śmietaną, a następnie musem jabłkowym. Połóż na nim kilka cząstek jabłek deserowych i układaj w piramidkę jeden na drugim. Ostatni naleśnik na górze obciąż deseczką. Tort odstaw na 30 minut. Przed podaniem udekoruj cząstkami jabłek.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA