Rumowy murzynek z kruszonką - przepis

Tort "Murzynek" z czekoladą i orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem i udekoruj połówkami świeżych śliwek
/ 17.07.2018 13:14
Tort "Murzynek" z czekoladą i orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie ok. 80 min
Porcja ok. 320 kcal


Przepis na 16 porcji:
  • 35 dag mąki pszennej (2 szklanki)
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka z cytryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 10 kropli aromatu rumowego
  • 70 dag węgierek

Kruszonka:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Składniki kruszonki posiekaj, zagnieć i zlep w kulę. Zawiń w folię, schłodź. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno żółtka i aromat rumowy, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec lekko wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
  2. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ciasto wlej do formy. Ułóż na wierzchu połówki wydrylowanych śliwek (skórką do dołu), rozkrusz kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika (180 st.). Piecz około 50 minut. Posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA