Przygotuj ciasto na przekładańca: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na pianę, 1/2 dodaj do masy żółtkowej i lekko wymieszaj. Do masy przesiej połowę suchych składników i lekko wymieszaj. Dodaj resztę piany i suchych składników. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w 180 st. do suchego patyczka. Ostudź i przekrój na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść na parze. Kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem, miąższem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, rozpuść na parze i przestudź. Ser wymieszaj z kremówką i czekoladą. Dodaj żelatynę. Blaty przełóż kremem w formie. Lekko obciąż i chłodź 2 godz.