Placek z owocami i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowe!

DRUKUJ PRZEPIS
Placek z owocami i kruszonką
A. Rogalski
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 20 dag masła
  • 40 dag borówek lub jeżyn

Na kruszonkę:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 5 dag migdałów w płatkach
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i częścią ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj rozczyn, przesianą mąkę i pozostałe ciepłe mleko. Wyrób dokładnie ciasto, pod koniec dodając stopione masło.
  3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy. Posyp owocami, kruszonką i migdałami w płatkach, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
PYCHA