Panna cotta z musem rabarbarowym Magdy Gessler

Słodka, delikatna panna cotta znakomicie dopełnia się z słodko-kwaśnym musem rabarbarowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Panna cotta z musem rabarbarowym Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 5
Poziom trudności: średni
Składniki:

Panna cotta:

  • śmietana kremówka    500 g
  • cukier    200 g
  • żelatyna    20 g
  • wanilia     2 laski
  • sól szczypta    
  • maliny lub truskawki do dekoracji

Mus rabarbarowy:

  • rabarbar 1 kg

  • cukier trzcinowy 200 g

  • masło 25 g

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Podgrzać śmietankę z cukrem, ziarenkami i laskami wanilii. Zdjąć z ognia, wyjąć laski wanilii, wymieszać śmietankę z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelać do przelanych zimną wodą foremek. Odstawić do ostygnięcia. Zimną wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby stężała.
  2. Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć , odciąć końcówki, pokroić na 1 cm kawałki. W rondlu stopić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się skarmelizuje. Dodać rabarbar i smażyć ciągle mieszając około 20 minut.  Wystudzić.
  3. Podawać panna cottę na pierzynce z rabarbaru. 

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)