Muffinki z wisienką

Muffinki posmaruj lukrem i – zanim zastygnie – ułóż na wierzchu po wisience... Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Muffinki z wisienką
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pomarańcza
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 24 wisienki (kandyzowane, z kompotu lub konfitury)

Lukier wiśniowy:
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 łyżki soku wiśniowego
  • łyżka soku cytrynowego
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek. Pomarańczę umyj, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z pomarańczy. Białka ubij na pianę, wyłoż na masę żółtkową. Wprost na pianę przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto wymieszaj.
  2. Formę na 12 muffinek wyłóż papilotkami, napełnij do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki wciśnij po wisience. Piecz 25 min (180 st.). Odstaw na 5 minut, po czym wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia.
  3. Cukier pudrer utrzyj z sokiem wiśniowym i cytrynowym. Muffinki posmaruj lukrem i – zanim zastygnie – ułóż na wierzchu po wisience.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)