Przygotowanie 30 min * zastudzanie 3–4 godziny * 1 porcja – ok. 385 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 1/2 l mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 3–4 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki żelatyny
- 3 opakowania kolorowej galaretki
Sposób wykonania:
1. Każdą galaretkę rozpuść osobno w 1/2 l gorącej wody, ostudź, zastudź.
2. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź.
3. Galaretki pokrój w kostkę, przełóż do tortownicy.
4. Mleko wymieszaj ze śmietanką, lekko ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z żelatyną. Masą zalej galaretki, zastudź.
5. Po wyjęciu z tortownicy deser możesz udekorować, np. galaretką.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Mleczny deser z kolorową kostką
Aksamitny smak mleka przełamany orzeźwiającą, owocową nutą