Mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową - przepis

Chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie? Mamy coś oryginalnego. Oto przepis na mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową. Wypróbuj.
/ 06.07.2018 11:02

 

Mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową - przepis

fot. Fotolia

Przepis na mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową:

  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodajemy przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól. Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodajemy spirytus, po to by ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia.

Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinamy kółka. Potem należy rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtaczamy w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewamy przy pomocy szprycy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Na podstawie materiałów prasowych firmy Kupiec

Redakcja poleca

REKLAMA