Składniki:
Ciasto:- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
Masa:
- 40 dag suszonych moreli
- duża cytryna
- duża pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- plasterki kandyzowanej pomarańczy oraz cytryny
- kandyzowane wisienki
- płatki migdałowe
- masło do tortownicy
Przygotowanie:
1. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź 30 minut w lodówce.
2. Umyj i sparz cytrusy, pokrój je w kostkę. Razem z morelami przełóż do garnka, wsyp cukier, wlej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 30 min, aż owoce zmiękną, a woda wyparuje.
3. Ciastem wylep nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 22 cm. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp suchą fasolą. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. Następnie usuń papier z fasolą, a ciasto piecz kolejne 10 minut. Lekko przestudź.
4. Miękkie owoce zmiksuj, przestudź, wyłóż na upieczonym spodzie. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem udekoruj owocami oraz płatkami migdałowymi.
2. Umyj i sparz cytrusy, pokrój je w kostkę. Razem z morelami przełóż do garnka, wsyp cukier, wlej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 30 min, aż owoce zmiękną, a woda wyparuje.
3. Ciastem wylep nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 22 cm. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp suchą fasolą. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. Następnie usuń papier z fasolą, a ciasto piecz kolejne 10 minut. Lekko przestudź.
4. Miękkie owoce zmiksuj, przestudź, wyłóż na upieczonym spodzie. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem udekoruj owocami oraz płatkami migdałowymi.