Mazurek malinowy z migdałami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 5 andrutów
- duży słoik dżemu malinowego (ok. 45 dag)

Lukier czerwony:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki śmietany 18-proc.
- 3 łyżeczki soku z malin, aronii lub czerwonego barwnika spożywczego

Lukier żółty:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka żółtego barwnika spożywczego
- kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:
- gotowa polewa czekoladowa do ciast
- migdały
- smażona skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Wafle przytnij do rozmiaru prostokąta o wymiarach 28 x 22 cm. Cztery posmaruj dżemem malinowym, złóż, przykryj ostatnim czystym waflem. Dociśnij deską, odstaw na godzinę. Środek czystego wafla odetnij, pozostawiając brzegi o szerokości ok. 1 cm.

2. Z podanych składników przygotuj czerwony lukier, rozsmaruj na mazurku. Na lukier nałóż „ramkę” z czystego wafla. Powstały rancik posmaruj żółtym lukrem i posyp skórką pomarańczową. Polewę czekoladową przełóż do szprycki, narysuj nią na mazurku łodyżkę i gałązki. Z migdałów ułóż na czekoladowych gałązkach bazie.
DRUKUJ PRZEPIS