Legumina z marynowanymi porzeczkami - przepis

Legumina dobra jest także z syropem owocowym, np. malinowym lub truskawkowym. Sprawdź przepis na pyszny deser, którego nie musisz piec!
/ 06.04.2013 05:03
DRUKUJ PRZEPIS
Legumina z marynowanymi porzeczkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • 7 czubatych łyżek kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • 2 opak. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • laska cynamonu

Dodatkowo:

  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 25 dag mrożonych porzeczek
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki nalewki wiśniowej
Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko z kremówką, cukrem i laską cynamonu. Gotuj 3 minuty. Wyjmij cynamon. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wsyp kaszę. Gotuj, aż kaszka zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło i żółtka. Wymieszaj. Masę przestudź i dodaj pianę ubitą z białek.
  2. Salaterkę wyłóż folią spożywczą, posmaruj masłem. Nałóż masę, chłodź 4 godziny. Porzeczki zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny,  alkohol i odstaw, aby owoce puściły sok. Leguminę podawaj z sosem owocowym.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA