Kruche babeczki z pianką waniliową

12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek, wylepić dużym palcem prawej ręki. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki upiec na jasnozłoty kolor.
/ 06.08.2018 14:47

Składniki

Ciasto:

  • 12 dag mąki wrocławskiej
  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru pudru
  • 2 żółtka surowe
  • kwasek cytrynowy

Pianka:

  • 20 dag cukru
  • 4 łyżki wady
  • 4 białka (piana)
  • wanilia

Sposób przygotowania

12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek, wylepić dużym palcem prawej ręki.

Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki upiec na jasnozłoty kolor.

Przygotować piankę: z cukru i wody ugotować bardzo gęsty perlący się syrop. Ubić pianę, zaparzyć ją syropem dodając po parę kropli i ubijając, dodać wanilię i kwasek do smaku. Piankę można zabarwić jadalnym barwnikiem na różowo.

Po upieczeniu brać foremki przez ścierkę, ustawić na stolnicy dnem do góry; gdy przestygną, lekko uderzyć trzonkiem noża w dno foremki, zdjąć foremki z ciasta, babeczki ustawić dnem na stolnicy, by nie utraciły kształtu i zaraz napełnić zaparzoną pianą.

Redakcja poleca

REKLAMA