Składniki:
Spód:- 10 dag herbatników oblanych czekoladą
- 10 dag płatków owsianych
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 12 dag roztopionego masła
Masa:
- 50 dag zmielonego miękkiego chudego twarogu
- 4 jajka
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- łyżka mąki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki kremówki
- 5 czubatych łyżek cukru
- 2 łyżki obranych migdałów
Przygotowanie:
1. Herbatniki na spód pokrusz, wymieszaj z bułką, cukrem, płatkami i masłem. Dno i boki tortownicy o średn. 22–23 cm wyłóż pergaminem. Włóż masę i uklep łyżką na dnie i bokach foremki do wysokości ok. 4 cm.
2. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Jajka ubij z cukrem, ucierając, dodaj ser. Wsyp mąkę, wlej kawę. Masę przełóż do formy. Piecz 50 min (180 st.). Sernik ostudź.
3. W tym czasie rozpuść na patelni cukier tak, aby lekko zbrązowiał. Włóż migdały, wymieszaj i wyjmij na papier do pieczenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, rozłóż na cieście i udekoruj migdałami w karmelu.
2. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Jajka ubij z cukrem, ucierając, dodaj ser. Wsyp mąkę, wlej kawę. Masę przełóż do formy. Piecz 50 min (180 st.). Sernik ostudź.
3. W tym czasie rozpuść na patelni cukier tak, aby lekko zbrązowiał. Włóż migdały, wymieszaj i wyjmij na papier do pieczenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, rozłóż na cieście i udekoruj migdałami w karmelu.