Jabłecznik z cynamonową kruszonką

Jabłecznik z cynamonową kruszonką to ciasto na każdą okazję. Sprawdź, jak przygotować ten słodki przysmak.

DRUKUJ PRZEPIS
Jabłecznik z cynamonową kruszonką
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 95 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól

Nadzienie:

  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag cukru
  • jajko
  • 20 dag kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 15 dag zmrożonego masła
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Oraz:

  • tłuszcz
  • tarta bułka do formy
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, chłodź 30 min.
  2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Utrzyj cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę. Wymieszaj z jabłkami. Tortownicę natłuść i posyp bułką. Ciastem wyłóż tortownicę. Posyp rodzynkami i skórką. Nałóż masę jabłkową.
  3. Masło posiekaj z krupczatką, cukrem i cynamonem, aż powstaną małe grudki. Szybko zagnieć, łącząc składniki czubkami palców. Kruszonką posyp wierzch jabłecznika. Piecz ok. 50 min w temperaturze  180 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Radek/3 lata temu
Zabrakło chyba proszku do pieczenia, poza tym ciasto pyszne :)
Kasia/3 lata temu
Bez proszku do pieczenia?