Ciasto z wiśniami - mocno czekoladowe

Możesz do niego dodać troszkę mielonego cynamonu lub... rumu...

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z wiśniami - mocno czekoladowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 szklanki wiśni
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wiśnie opłucz, wydryluj, posyp łyżką mąki.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj.
  3. Masło rozmiękcz, ucieraj z cukrem, dodając żółtka, aż powstanie puszysty krem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę maślaną.
  5. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej na pianę z białek. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Całość wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy. Posyp wiśniami, lekko je powciskaj. Piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.
  7. Jeszcze gorące oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/3 lata temu
Postanowiłam dodać całą tabliczkę i wyszło bardzo dobre :)
/3 lata temu
Ciasto czekoladowe otrzymujemy dodając kakao :-)
/3 lata temu
mam to samo pytanie myślałam, że tutaj znajdę odpowieć bo w gazecie też jest błąd.........
POKAŻ KOMENTARZE (1)