Ciasto ponczowe z kremem kokosowym

Zachwyć swoją rodzinę niesamowitym smakiem ciasta ponczowego z kremem kokosowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto ponczowe z kremem kokosowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 6 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • cytryna

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • budyń o smaku kokosowym
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru

Oraz:

  • puszka brzoskwiń
  • 5 ciasteczek kokosowych
  • wiórki kokosowe
  • listki melisy
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do miski wkrusz drożdże, rozetrzyj z cukrem.  Dodaj mąkę, miód, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Wbij jedno jajko i wymieszaj. Wbijaj kolejno jajka, mieszając ciasto. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone masło. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Zagnieć ponownie i włóż do natłuszczonej formy (ok. 20 x 20 cm). Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 min (180 st.). Wyjmij z formy, ostudź. Nakłuj patyczkiem i nasącz syropem z brzoskwiń.
  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, ostudź i schłodź. Masło utrzyj z cukrem. Zmiksuj z budyniem.
  3. Ciasto posmaruj kremem, posyp wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu ułóż cząstki brzoskwiń. Udekoruj ciasteczkami kokosowymi i listkami melisy. Schłodź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)