Ciasteczka gryczane z bakaliami

Ciasteczka gryczane z bakaliami osłodzą ci wiosenne popołudnie. Wypróbuj nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka gryczane z bakaliami
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 18 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag sezamu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone śliwki i wisienki koktajlowe do dekoracji
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijaj po jajku. Masę wymieszaj z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dosyp rodzynki i orzechy. Wyrób mikserem. Schładzaj 30 minut.
  2. Z ciasta uformuj 60 maleńkich kuleczek. Ułóż na blachach przykrytych pergaminem. W środek każdego ciasteczka wciśnij wisienkę lub kawałek śliwki, albo obtocz ciastka w sezamie. Piecz 15 min w temp. 180 st. Oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)