Chruścik lany

Chrusty to ciastka, którymi szczególnie zajadamy się w karnawale.

DRUKUJ PRZEPIS
Chruścik lany
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • ok. 150 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W wysokim naczyniu zmiksuj żółtka z mlekiem. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj składniki na gładkie, jednolite ciasto. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ i dodaj do ciasta. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą  niż na naleśniki.
  2. Na głębokiej patelni podgrzej olej. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na gorący olej przez lejek albo łyżką wazową, poruszając nią spiralnie, tak by ciasto podczas smażenia tworzyło fantazyjne esy-floresy. Gdy chrust zarumieni się z jednej strony, przewróć go i zrumień z drugiej strony. Wyjmij na papierowy ręcznik kuchenny, osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)