Babeczki z jagodami - przepis

Babeczki napelniamy tuż przed podaniem, żeby ciasto nie nasiąkło wilgocią.
/ 09.07.2013 20:02
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 18
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Do napełnienia:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 cytryna
  • 50 dag owoców jagodowych (jagód, borówek, malin)

Dodatki:

  • masło do foremek
  • 50 dag suchego grochu
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone miękkie masło. Posiekaj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtka i śmietanę. Składniki zarób nożem, a gdy się połączą szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń i włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie foremki wysmarowane cienko masłem. Przyciśnij wałek, odcinając nadmiar ciasta od brzegów foremek. Wylep foremki, dociskając ciasto do dna i boków. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wylep nim kolejne foremki. Ciasto w foremkach nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż suchym grochem.
  3. Piecz babeczki na złoty kolor (10–12 minut) w temp. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, usuń folię z grochem i ostudź.
  4. Przygotuj nadzienie: schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszaj z serkiem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Babeczki napełnij kremem i przybierz owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA