Przesianą mąkę ze szczyptą soli posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy. Wsyp cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę zmielonego z goździkiem kardamonu. Szybko zagnieć ciasto, zawiń i włóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 10–12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po wyjęciu delikatnie przełóż na deskę i odstaw do ostudzenia.
Serek waniliowy wymieszaj z posiekaną drobno miętą i skórką cytrynową. Przed podaniem ciasteczka przełóż przygotowanym kremem, oprósz cukrem pudrem i posyp malinami skropionymi syropem malinowym.