Pieczeń z ziemniaków

Bez mięsa!
/ 26.09.2013 08:21
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń z ziemniaków Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 85 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka bazylii
  • łyżka bułki tartej
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • słoiczek czarnych oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, odparuj, utłucz, ostudź. Wymieszaj z masłem, jajkami, natką, połową parmezanu, bazylią i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Pomidory pokrój w paski, a oliwki w plasterki.
  2. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Napełnij częścią masy, posyp pomidorami i oliwkami. Przykryj resztą masy. Posyp pozostałym parmezanem. Piecz godzinę w temp. 190 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA