Odwracana tarta z tymiankiem

Odwróć swoje gotowanie do góry nogami, przygotowując wspaniałą tartę z pomidorami i tymiankiem!

DRUKUJ PRZEPIS
Odwracana tarta z tymiankiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • łyżka śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 90 dag podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i czarny pieprz
Odwracana tarta z pomidorami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wsypać sól, dodać masło, posiekać nożem. Wbić jajko, dodać śmietanę, wyrobić szybko ciasto. Gotowe zawinąć w folię i chłodzić 30 minut.
  2. Posiekać cebulę, zeszklić na oliwie, dodać ocet, dusić kilka minut, aby płyn odparował, doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  3. Pomidory przekroić wzdłuż. Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć pergaminem, posypać duszoną cebulką. Ułożyć pomidory przekrojem ku dołowi. Ciasto rozwałkować, przykryć pomidory, nakłuć widelcem.
  4. Piec 35 min (190°C). Upieczoną tartę odwrócić, wyłożyć na duży talerz, pokroić na porcje.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)