Kluseczki z sosem pomidorowym

We włoskim stylu!

DRUKUJ PRZEPIS
Kluseczki z sosem pomidorowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag miękkiego twarogu
  • 15 dag mąki
  • jajko
  • łyżka parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, ostudź i przepuść przez praskę. Połącz w misce z twarogiem, natką, jajkiem, mąką i parmezanem. Z ciasta uformuj wałeczki, spłaszcz widelcem i pokrój. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.  
  2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż posiekany czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy.  Duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.  W razie konieczności raz jeszcze dopraw. Polej sosem kluseczki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)