Czym czyścicie zaschnięty na naczyniach tłuszcz?
napisał/a:
dziewiatka9
2014-03-10 20:17
Ostatnio zaczęłam więcej używać piekarnika, a w związku z tym mam wiecznie brudne naczynia żaroodporne. Ten sam problem z garnkami - pełno zaschniętego tłuszczu. W końcu odpuszcza, ale po dobie moczenia w płynie do naczyń i specjalnym preparacie cif. Znacie coś, co zadziała szybciej?
napisał/a:
eenax
2014-03-11 12:19
Nie miałam do tej pory z tym problemu. Naczynia myłam w kilka chwil po pieczeniu w nich i wszytko schodziło PUR-em i szorstką gąbką do naczyń.
Sposób babciny: Może jak nie chce schodzić od samego płynu i namaczania to spróbuj wyczyścić wodą i sodą.
Albo wlać roztwór sody do naczynia i w nim te mieszankę zagotować albo na wilgotna gąbkę nabrać sodę i pocierac niedoczyszcone miejsce.
Sposób babciny: Może jak nie chce schodzić od samego płynu i namaczania to spróbuj wyczyścić wodą i sodą.
Albo wlać roztwór sody do naczynia i w nim te mieszankę zagotować albo na wilgotna gąbkę nabrać sodę i pocierac niedoczyszcone miejsce.
napisał/a:
wkwasniak
2014-03-11 17:30
Też polecam sodę! Przygotuj "pastę" z sody - 3 lub 4 łyżki sody i mała ilość wody!
napisał/a:
abernaciak
2014-03-12 11:38
Nie ma nic lepsze niż porządne namoczenie naczyń we wrzątku z dodatkiem płynu do naczyń. Stary sprawdzony sposób naszych babć :)