POLECAMY

Jak radzić siebie ze zgagą w ciąży?

paula290390
napisał/a: paula290390, 2010-09-22 20:58
witam, kochane co jadłyście w czasie ciąży? czego nie wolno jeść? moja przyjaciółka jest w 2 miesiącu, i za bardzo nie wiemy co jej wolno a czego nie, bo to jej pierwszy dzidziuś:P i jak radzić siebie ze zgaga?
agneszakrzewska
napisał/a: agneszakrzewska, 2010-09-22 21:08
W CIĄZY NIE MOŻNA JEŚC SERÓW PLEŚNIOWYCH ,CHOCIARZ JA JADŁAM I NIC MI NIE BYŁO,ALE MÓWIĄ ZE NIE WOLNO ,BO ZAWIERAJĄ JAKIEŚ BAKTRIE,KTÓRE MOGA ZASZKODZIĆ.A TAK MOŻNA JEŚĆ WSZYSTKO)
kathiee
napisał/a: kathiee, 2010-09-22 21:39
Najbardziej używałam w I trymestrze.. nie jadłam ostro, kwaśno, za słodko, nie piłam kawy, słodkiej herbaty.. a od II trymestru jadłam już wszystko bo co chwilę miałam ochotę ( z przewagą słodkiego:)
w17865
napisał/a: w17865, 2010-09-22 22:10
moja siostra cały czas miała ochotę na pomidory :D
sagemka222
napisał/a: sagemka222, 2010-09-22 22:34
Ja zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży jadłam to co mogłam lub to co mogę. Trzeba unikać serów pleśniowych i lukrecji.

Mój sposób na zgagę to mleko. Na koniec ciąży po wszystkim miałam zgagę więc wypijałam nawet 2l mleka dziennie.Inaczej nie mogłabym nic jeść.
sskoczy
napisał/a: sskoczy, 2010-09-22 23:37
Nie powinno się jadać miękkich serów pleśniowych (np. Brie,Camabert - mogą w nich występować bakterie wywołujące listeriozę), surowego mięsa (również wędlin typu synka parmeńska - można się zarazić między innymi toksoplazmozą), surowych lub niedogotowanych jaj (w tym na miękko - salmonella) oraz dużych ryb słonowodnych (głównie chodzi o rekina i marlina - w Polsce raczej mało popularne - gromadzą w organizmach dużo rtęci, która jest toksyczna). Nie poinnaś też zbyt często jadać wątróbki i produktów ją zawierających (np. pasztetów), ponieważ zawiera dużo wit. A, która gromadzi się w organizmie i może powodwać międzyinnymi roblemy z wątrobą i śledzioną.
I to chyba tyle. Całą resztą możesz się delektować do woli (chociaż ze słodyczami radzę uwżać ;]).
kasiunia347
napisał/a: kasiunia347, 2010-09-23 00:10
zgadzam sie z dziewczynami...sery pleśniowe,majonez...
Co do zgagi jadłam migdały i brałam rennie (lekarz pozwolił mi brać tylko te środki na zgagę które są bez recepty,na opakowaniu zresztą pisze że mogą je przyjmować kobiety w ciąży)
sylciar
napisał/a: sylciar, 2010-09-23 00:40
ja jadłam własciwie wszystko na co miałam ochotę...fakt serów pleśniowych nie... zgagi nie miałam w ogóle ale można renie zażywać.
napisał/a: aneta2010, 2010-09-23 09:42
Oprócz serów pleśniowych i surowego mięska typu tatar wolno jeść wszystko przynajmniej ja jadłam wszystko.
anulka202
napisał/a: anulka202, 2010-09-23 09:45
Jadłam wszystko na co miałam ochotę. A na zgagę brałam Manti tak mi lekarz poradził.
mirra58287
napisał/a: mirra58287, 2010-09-23 12:04
ja tez jadlam wszystko na co mnie naszlo. pilam coca cole bo na to mialam najwieksza ochote- a podobno nie mozna. i jadlam dziennie po 3 kg mandarynek, czasem pomarancze, grejpfruty a pozniej kiwi :)
nie mozna jesc w czasie ciazy :
oscypkow,
serow plesniowych
potraw zawierajacych duzo szczawianow,
ograniczac nalezy lody i
wyroby zalewane duza iloscia octu
ograniczac slodycze
no i nie mozna surowego miesa ( np. tatara)
ja osobiscie oscypki jadlam, ogorki konserwowe itp, lody,i czekolade tez i jest wszystko ok:)
mirra58287
napisał/a: mirra58287, 2010-09-23 12:07
mi na zgage nie pomagaly zadne proszki. jedynie gumy do żucia mietowe. choc pod koniec ciazy i na to juz nie moglam liczyc