6 zalet kuracji drożdżowej

Drożdże można rozpuszczać w ciepłej wodzie i pić, albo przygotowywać maseczki do twarzy lub maski do włosów. Czy wiesz, jakie właściwości posiadają drożdże piekarnicze lub piwowarskie? Oto 6 zalet kuracji drożdżowej - stosuj ją na zdrowie!
/ 20.06.2014 14:06

drożdże - kuracja drożdżowa

Fot. Fotolia

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie korzyści może przynieść stosowanie kuracji drożdżowej – spróbuj! Drożdże doskonale wpływają nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę.

1. Kuracja drożdżowa poprawia przemianę materii

Zdecyduj się na kurację drożdżową, kiedy starasz się schudnąć. Zawarte w drożdżach witaminy z grupy B usprawnią  metabolizm.

Pamiętaj jednak, że same drożdże nie wystarczą – koniecznie połącz to z racjonalną dietą redukcyjną!

2. Chrom obecny w drożdżach obniża apetyt

Drożdże zawierają chrom – pierwiastek, za sprawą którego nie jesteśmy aż tak podatni na słodyczowe pokusy. Chrom reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie podjadamy.

3. Picie drożdży poprawia stan włosów

Kurację drożdżową warto zastosować w przypadku cienkich, łamliwych, matowych, a nawet wypadających włosów. Składniki zawarte w drożdżach wzmocnią je i odżywią. Drożdże przyspieszają także wzrost włosów.

Zobacz także: Naturalne metody oczyszczania organizmu

4. Drożdżowa kąpiel leczy łuszczycę

Jeśli cierpisz na łuszczycę, nie tylko pij drożdże, lecz także dodawaj je do kąpieli.

5. Drożdże leczą trądzik

Cynk oraz witaminy z grupy B łagodzą objawy trądziku. Pamiętaj jednak, że przyswajalność cynku będzie mniejsza, kiedy w twojej diecie będzie szczególnie dużo nabiału, cukru, błonnika lub alkoholu.

Na trądzik możesz zastosować także maseczkę drożdżową – wymieszaj drożdże z odrobiną wody lub mleka i nałóż na oczyszczoną twarz na 20 minut.

6. Kuracja drożdżowa dobra na nerwy

Częste picie drożdży może także działać uspokajająco. Dodatkowo ułatwia zasypianie, poprawia koncentrację, niweluje stres. Witamina B1 działa przeciwbólowo.

Jak stosować kurację drożdżową?

Wprawdzie wystarczy kupić zwykłe drożdże piekarnicze i 1/2 lub 1/3 kostki zalać wrzącą wodą i wymieszać. Drożdże rozpuszczą się, a kiedy przestygną – należy je wypić. O wiele lepszym wyborem będą drożdże piwne – zawierają więcej cennych składników, a przy tym są oczyszczone. Kupimy je w aptece.

Drożdży nie powinniśmy słodzić, ponieważ w wysokiej temperaturze ginie cenny przeciwutleniacz – selen. Nawet, kiedy na początku drożdżowy napój nam nie smakuje, do smaku drożdży szybko można się przyzwyczaić. Zamiast wody można użyć mleka.

Drożdżowy napój należy pić 3 razy w tygodniu – po pierwszym miesiącu kuracji powinniśmy zauważyć rezultaty.

Zobacz także: Piwo dla pięknych włosów

Redakcja poleca

REKLAMA