Makaron z ostrym sosem

Makaron ugotować (patrz Makaron z sosem mięsnym). Mięso posiekać z cebulą. Olej rozgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, włożyć mięso, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, mieszając smażyć do zrumienienia, zmniejszyć płomień, dodać chilli, miód lub cukier, mieszając smażyć na średnim ogniu 2 min.
/ 17.10.2006 15:14

Składniki

  • 30 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti
  • 25 dag zmielonej wołowiny
  • 1 posiekana średnia cebula
  • 1-2 cebule dymki (tylko szczypior)
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka przyprawy chilli
  • 1 szklanka wywaru wołowego lub wody z łyżeczką rozkruszonej kostki rosołowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego

Olej przyprawowy:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania

Makaron ugotować (patrz Makaron z sosem mięsnym). Mięso posiekać z cebulą. Olej rozgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, włożyć mięso, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, mieszając smażyć do zrumienienia, zmniejszyć płomień, dodać chilli, miód lub cukier, mieszając smażyć na średnim ogniu 2 min. Wlać wywar, zamieszać, zmniejszyć gaz, dusić pod przykryciem 20 minut, na bardzo małym ogniu.

Makaron wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub sojowego, przełożyć na czystą patelnię, mocno podgrzać, trzymając na średnim ogniu 2-3 min. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, dodać czosnek i imbir, mieszając smażyć 15 sek na średnim ogniu. Wlać do gorącej miski, rozprowadzić po ściankach.

Włożyć gorący makaron do miski z olejem przyprawowym, zalać gorącym sosem, przybrać kawałkami szczypioru.

Redakcja poleca

REKLAMA