Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Przed włożeniem do piekarnika białą kiełbasę możesz podlać piwem lub posmarować dżemem żurawinowym wymieszanym z olejem

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 45 min. 
Porcja: 395 kcal

Składniki na 8 porcji:

- 8 kawałków białej kiełbasy po około 15 dag każdy
-  4 duże cebule
-  3–4 jabłka o zwartym miąższu (najlepiej Gala)
-  listek laurowy
-  po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-  szklanka czerwonego półsłodkiego wina
-  olej
-  mielony kminek
-  majeranek
-  ostra papryka mielona
-  cukier
-  sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Obierz cebulę. Pokrój w półplasterki. Zeszklij na oleju. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, 1/2 łyżeczki cukru i ostrą papryką. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Do cebuli dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Lekko przemieszaj. Na cebuli ułóż kawałki białej kiełbasy. Posmaruj je olejem. Całość zalej czerwonym winem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3. Jabłka umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie potnij ćwiartki jabłek wzdłuż na pół.  Dodaj do kiełbasy. Oprósz majerankiem i kminkiem oraz odrobiną soli. Razem piecz jeszcze około 10 minut.

4. Upieczoną kiełbasę podawaj z pieczywem. Jako dodatek serwuj ćwikłę, chrzan, musztardę i żurawinę ze słoika.

Wielkanocne przysmaki - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: