Mazurka czas zacząć

Najwyższy czas przystąpić do świątecznych wypieków! Przygotowując mazurki, skorzystajmy z nieocenionych porad artystki kuchni Magdy Gessler.
/ 04.04.2007 16:04


Magda Gessler maluje mazurki jak obrazy. Zamiast farb używa lukru, czekolady i kajmaku, inkrustuje orzechami i migdałami, posypuje wiosennymi kwiatami.


Uwielbia polską Wielkanoc. Wspomnienie z dzieciństwa to dla Magdy Gessler dom pachnący ciastem i hiacyntami, stół, na którym królowały pieczone mięsiwa, chrzan, malowane jajka, lukrowane baby i barwne mazurki. W jej bogatym życiu jest też wspomnienie Wielkanocy w Portugalii, na wsi niedaleko Porto, gdzie upiekła mazurki i zrobiła paschę z koziego sera. Były też przepiórcze jaja faszerowane bacalao – suszonym dorszem i pieczony prosiak udekorowany kwiatami pomarańczy.
Najpiękniejszą Wielkanoc przeżyła jednak Magda Gessler w Nałęczowie, w willi „Uciecha”. Tam przygotowała mazurek z kandyzowanymi fiołkami, pstrąga w galarecie z suszonego kopru i chrupiące faworki z karpia.
W tym roku wybiera się na Ibizę. Być może tę wielkanocną ucztę zaszczyci swą obecnością Roman Polański, który ma dom na wyspie. Dla przyjaciół restauratorka zrobi kurnik według starego litewskiego przepisu, czyli bliny prszekładane gęsimi wątróbkami i grzybami, zapieczone w cieście drożdżowym, pasztet w marcepanowej wstążce z kurcząt i króika. Nie zabraknie oczywiście sernika i mazurków. Poznajmy i my sekrety jej słynnych wypieków.


Mazurki według Magdy Gessler
Kruche ciasto
25 dkg pszennej mąki, 18 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać przesianą przez sito mąkę z mąką ziemniaczaną. Zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Pozostawić na dwie godziny w lodówce owinięte w ściereczkę. Rozwałkować na równy,
dość cienki placek. Piec w temperaturze 180°C
10–15 minut.



Masa kajmakowa
Szklankę 36-procentowej śmietanki i 4 łyżki cukru gotować, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy. Wylać na kruchy spód, rozsmarować, ozdobić mazurek migdałami.

Masa pomarańczowa
30 dkg smażonej w cukrze skórki pomarańczowej wymieszać z 20 dkg konfitury morelowej, chwilę gotować na małym ogniu. Wyłożyć na kruchy spód, ozdobić skórką pomarańczową.

Masa czekoladowa
Do masy kajmakowej z przepisu powyżej dodać rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Wylać na kruchy spód, udekorować rodzynkami i suszonymi śliwkami.

Masa orzechowa
50 dkg mielonych orzechów włoskich, 1,5 szklanki 36-procentowej śmietanki, 50 dkg cukru
Podgrzać cukier z odrobiną wody i chwilę gotować, aż nabierze słomkowej barwy. Dodać śmietankę, wymieszać razem z mielonymi orzechami. Masę rozprowadzić na kruchym spodzie. Udekorować
połówkami orzechów włoskich.







Kwiaty, wzory, kleksy i prawdziwe obrazy – zdobiąc domowy mazurek warto dać się ponieść fantazji.

Tekst: Mucha Ihnatowicz

Redakcja poleca

REKLAMA