Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag makaronu świderki
- 2 pęczki rzodkiewki
- garść roszponki
- 3 pomidory
- strączek czerwonej papryki
- ogórek wężowy
- 2 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego
- łyżka ostrego ketchupu
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw, aby dobrze ociekł i przestygł.
- W tym czasie oczyść rzodkiewkę, pokrój w plasterki. Umyty ogórek rozetnij wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrąż gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ, tak, jak ogórkowy, potnij w kostkę.
- Opłucz roszponkę, dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść paprykę, a strączek pokrój w małą kostkę.
- Przygotuj sos: majonez utrzyj z ketchupem na gładką, jednolitą masę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Makaron wymieszaj z rzodkiewką, pomidorami, papryką, roszponką i ogórkiem.
- Sałatkę polej sosem majonezowym. Dodatkowo można ją posypać świeżo zmielonym pieprzem lub garścią mieszanki kiełków. Udekoruj odrobiną roszponki.