Sałatka makaronowa z rzodkiewką - przepis

Sycąca sałatka? Wypróbuj nasz przepis na makaronową sałatkę z rzodkiewką!
/ 13.07.2013 09:52
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag makaronu świderki 
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • garść roszponki
  • 3 pomidory 
  • strączek czerwonej papryki
  • ogórek wężowy
  • 2 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego
  • łyżka ostrego ketchupu
  • cukier
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw, aby dobrze ociekł i przestygł.
  2. W tym czasie oczyść rzodkiewkę, pokrój w plasterki. Umyty ogórek rozetnij wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrąż gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ, tak, jak ogórkowy, potnij w kostkę.
  3. Opłucz roszponkę, dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść paprykę, a strączek pokrój w małą kostkę.
  4. Przygotuj sos: majonez utrzyj z ketchupem na gładką, jednolitą masę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Makaron wymieszaj z rzodkiewką, pomidorami, papryką, roszponką i ogórkiem.
  5. Sałatkę polej sosem majonezowym. Dodatkowo można ją posypać świeżo zmielonym pieprzem lub garścią mieszanki kiełków. Udekoruj odrobiną roszponki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA