Zupa z Małopolski

Sposób przygotowania

Soczewice ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć i również ugotować. Ostudzić. Pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na maśle, oprószyć mąką i zrumienić. Połączyć wywar z kości i warzyw z soczewicą, grzybami, cebula. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Zagotować.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

2 l wywaru z kości i warzyw,
30 dag soczewicy,
kilka suszonych grzybków,
2 cebule,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
125 ml śmietany,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.
Oceń przepis 0 0 0 0 0 0 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny