Wykwintna zupa pomidorowa - przepis

Dla urozmaicenia, możesz serwować tę zupę posypaną maleńkimi kulkami mozzarelli
/ 01.06.2012 09:21

Przygotowanie:  60 min 
Porcja:  215 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- 2 pudełka po 500 ml przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 10 dag orzeszków pistacjowych
- 15 dag pieczarek
- jajko
- łyżka mąki
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka bazylii
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- żółtko
- cukier
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ciasto rozłóż w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. W tym czasie posiekaj jedną cebulę, pieczarki i ząbek czosnku. Wszystko razem przesmaż na 2 łyżkach masła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z połową posiekanych pistacji i natką. Przestudź wymieszaj z jajkiem.

2. Płaty ciasta lekko rozwałkuj. każdy posmaruj farszem i zwiń wzdłuż węższych boków, formując „baranie rogi”. Każdą roladkę pokrój na kilka równych plastrów. Ułóż je na blasze z piekarnika, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Piecz 20 min w temp. 220 st.

3. W rondlu na maśle zeszklij resztę posiekanej cebuli i czosnku. Zalej przecierem pomidorowym, wrzuć kostki rosołowe. Gotuj 10 min. Dodaj pomidory z puszki i posiekaną bazylię, gotuj 5 minut. Następnie wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Całość zmiksuj, dopraw. Ponownie zagotuj. Zupę podawaj posypaną pozostałymi pistacjami. Paszteciki serwuj jako dodatek.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Tagi: pomidory, zupa

Redakcja poleca

REKLAMA