Przygotowanie 20 min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 50 dag jagód
- cukier do smaku
- 10 dag grubszego makaronu, np. wstążki, kolanka
- 250 ml śmietany
- sól
Sposób wykonania:
1. Jagody przebierz, opłucz, osącz. Wsyp do rondelka, zalej zimną wodą, tak by tylko je przykrywała, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu, dosłodź, ostudź.
2. Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) w osolonym wrzątku, osącz.
3. Ugotowane jagody wymieszaj ze śmietaną. W razie potrzeby dosłodź do smaku, schłodź.
4. Chłodnik podawaj z makaronem. Możesz go posypać posiekanymi listkami mięty.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Chłodnik jagodowy z makaronem - przepis
Zupa ta równie dobrze smakuje podana na ciepło