Przepisy Magdy Gessler - szwedzki tort kanapkowy z łososiem

Poza klopsikami, śledziami na słodko i żurawiną, Szwedzi podarowali światu pyszny tort kanapkowy. Wypróbuj przepis Magdy Gessler!
/ 05.06.2013 09:32
DRUKUJ PRZEPIS
Przepisy Magdy Gessler - szwedzki tort kanapkowy z łososiem fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • chleby tostowe pełnoziarnisty - 1,5 opakowania
  • serek Filadelfia 850 g
  • śmietanka kremówka 36% 200 g

  • chrzan tarty 1 łyżka
  • ogórek 2
  • łosoś wędzony 200 g
  • jajka 3 ugotowane na twardo
  • zielony pieprz marynowany 2 łyżeczki

  • czosnek 1 ząbek
  • korniszony 6 szt.
  • koperek duży pęczek

  • cytryna 1 szt.
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:

Składniki na szwedzki tort kanapkowy z łososiem wielkości 1x3 kromki chleba ułożone w 4 warstwach:

  1. Odciąć kilka plastrów ogórka do dekoracji, resztę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Kilka plasterków łososia zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Korniszony i jajka posiekać. Czosnek obrać.
  2. Do serka dodać śmietanę, wymieszać, podzielić na cztery części. Pierwszą wymieszać z łososiem, połową koperku i pieprzem marynowanym (trochę koperku zostawić do dekoracji). Drugą z ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzecią z jajkami i korniszonami, czwartą z chrzanem.
  3. Masy doprawić do smaku. Okroić chleb ze skórki. Ułożyć pierwszą warstwę chleba na desce lub paterze, na której mamy zamiar podać tort. To ważne, bo gotowy tort jest trudno przenieść.
  4. Posmarować pierwszą warstwę chleba masą jajeczną, ułożyć na niej drugą warstwę chleba i posmarować ją masą łososiową, trzecią warstwę posmarować masą ogórkową, czwartą masą chrzanową, którą trzeba też posmarować boki tortu.
  5. Tort kanapkowy udekorować koperkiem, plasterkami ogórka i cytryny oraz plasterkami łososia zwiniętymi w różyczki. Schłodzić w lodówce. Podawać po 4 godzinach chłodzenia. Pokroić w plastry.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA