Śledzie w pomidorach

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 2 duże cebule
- 10 dag moreli suszonych
- 5 dag rodzynek
- szklanka przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- szczypta soli, cukru i pieprzu
Przygotowanie:
1. Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, mocz 4 godz. Co godzinę zmieniaj wodę na świeżą. Śledzie dobrze osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.

2. Cebule obierz, pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i lekko zeszklij, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej do niej przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 15 minut, dodaj rodzynki i pokrojone morele. Duś kolejne 5 minut.

3. Sos przestudź. Wymieszaj dokładnie z wymoczonymi śledziami i odstaw do lodówki pod przykryciem na 2 dni.
DRUKUJ PRZEPIS