Sałatka makaronowa z łososiem

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag makaronu uszka
- 20 dag wędzonego łososia w plasterkach
- 1 czerwona papryka
- 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
- 2 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Zaraz po włożeniu makaronu delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się uszek podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.

2. Paprykę umyj, osusz i opiecz w piekarniku, aż skórka miejscami będzie brązowa, ostudź, obierz ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

3. W rondlu rozgrzej oliwę. Włóż czosnek i smaż go krótko, mieszając, aż się zeszkli. Nie dopuść do zrumienienia, bo będzie gorzki. Dodaj paprykę i smaż razem z czosnkiem 2 minuty, mieszając. Uważaj, aby jej nie przypalić. Wlej śmietanę, dodaj pastę paprykową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Wędzonego łososia pokrój na paseczki. Dołóż do rondla.Wrzuć posiekaną bazylię. Wszystko razem lekko wymieszaj. Dodaj do dania ostudzone uszka. Wymieszaj i przełóż do dużej salaterki.
DRUKUJ PRZEPIS