Sałatka ze schabem

fot. A. Rogalski

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój na cienkie kotleciki, a te na połówki, lekko rozbij. Oprósz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę obierz, pokrój w piórka, po jednym ułóż na każdym kawałku mięsa. Plastry mięsa z cebulką składaj na połówki, spinaj wykałaczkami, panieruj w mące. Następnie układaj na rozgrzanym oleju, smaż z obu stron na rumiano.

2. Grona winogron poodrywaj od gałązek, pomidorki pokrój na połówki. Sałatę lodową pokrój na małe kawałki, rukoli odetnij stwardniałe ogonki. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodaj usmażone lekko przestudzone mięso.

3. Wywar z mięsa przecedź. Wymieszaj z octem balsamicznym do smaku oraz 1–2 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie szczyptą przyprawy do wieprzowiny. Polej sałatkę. Podawaj ze świeżym pieczywem.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

- 50 dag schabu bez kości
- garść rukoli
- pół główki sałaty lodowej
- 30 dag jasnych winogron
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- przyprawa do wieprzowiny
- 3 łyżki mąki
- olej
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- mała biała cebula
Pani domu
Oceń przepis 0 0 0 0 0 0 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny