Papryka z ziołową pastą
Przygotowanie – ok. 20 min
1 porcja – ok. 300 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie, czerwone papryki
- 20 dag twarogu
- 10 dag sera feta
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- po pół pęczka natki i szczypiorku
- 2 gałązki bazylii
- łyżeczka żelatyny
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- Papryki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij gniazdo nasienne, usuń białe błonki.
- Twaróg i fetę zmiksuj z jogurtem. Połącz ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną zieleniną, przypraw do smaku.
- Żelatynę namocz w łyżce zimnej wody, rozpuść, przestudź. Połącz z twarogiem i ubitą śmietaną.
- Masą napełnij papryki, schłodź, aby masa zastygła, pokrój na cząstki.
Serowe kuleczki
Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 300 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
- 5 dag sera z niebieską pleśnią np. rokpol, Lazur
- 2–3 łyżki gęstej śmietany
- pęczek szczypiorku
- 5 dag orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- Twaróg pokrusz. Ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Twaróg i ser wymieszaj razem ze śmietaną, aby powstała w miarę jednolita masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
- Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Orzechy przebierz, drobno posiekaj.
- Z masy twarogowej formuj w dłoniach małe kulki. Połowę obtocz w szczypiorku, resztę w posiekanych orzechach.
- Kule ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, dobrze schłodź.
Sałatka z kiełkami
Przygotowanie – ok. 20 min1 porcja – ok. 220 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 2 czerwone grejpfruty
- kilka rzodkiewek
- 20 dag mieszanki kiełków
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
- Grejpfruty obierz ze skórki. Ostrym nożem okrój go z białej błonki, tak by ukazał się soczysty miąższ, a owoc przybrał kanciasty kształt. Wykrawaj miąższ znajdujący się między błonkami. Każdą cząstkę pokrój na 2–3 kawałki.
- Rzodkiewki umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
- Kiełki opłucz, dokładnie osącz.
- Składniki sałatki wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Możesz ją też podać sosem śmietanowym doprawionym majonezem i keczupem.