Cytrynowa babka

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny (25 dag)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- otarta skórka i sok z 2 cytryn

Obłożenie:
- naturalny serek homogenizowany
- sok z 1/2 cytryny
- ok. szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Margarynę ubij z cukrem, cały czas miksując, dodawaj po żółtku. Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Na końcu delikatnie domieszaj ubitą pianę z białek.

2. Ciasto przełóż do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni do suchego
patyczka. Gotowe wyjmij z foremki i ostudź.

3. Serek wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, tak aby otrzymać gęsty lukier. W razie potrzeby dosyp jeszcze odrobinę cukru. Masą obłóż ciasto i odstaw na godzinę, aby stężała.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA