Tarta Tatin z jabłkami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1/2 kostki (125 g) masła
- 12 dag cukru pudru
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cynamon

CIASTO: 

- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki masła (125 g)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- lodowata woda
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier i sól, obłóż kawałkami masła. Energicznie zagnieć jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj odrobinę lodowatej wody. Ciasto schładzaj 30 min.

2. W formie do pieczenia rozpuść masło, dodaj cukier i mieszając, smaż, aż powstanie karmel. Na nim ułóż obrane, pokrojone na ćwiartki, wypestkowane jabłka. Oprósz cynamonem.

3. Jabłka w formie przykryj i wstaw do piekarnika (180 st) na 15–20 min. Wyjmij, przestudź. W tym czasie
ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj.

4. Ciastem przykryj (dolepiając je do brzegów formy, a potem nakłuwając) jabłka. Piecz 20–30 min w temp. 180 st. Odstaw na 10 min. Przykryj większym półmiskiem, obróć i wytrząśnij tartę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA