Pascha pomarańczowa

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg niekwaśnego twarogu
- 25 dag cukru
- 6 żółtek 
- 25 dag masła 
- szklanka kremówki 30-proc.
- pół szklanki dżemu pomarańczowego
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag obranych i posiekanych migdałów
- łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- pomarańcza
- kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Następnie, stale mieszając, powoli cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę.

2. Do masy śmietankowo-żółtkowej dodaj masło, przetarty przez sitko ser, dżem pomarańczowy oraz posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, umyte i osuszone rodzynki, posiekane migdały i skórkę otartą z poma-rańczy. Dokładnie wymieszaj.

3. Masę umieść w dużej formie z dziurkami (najczęściej do robienia paschy wykorzystuje się nową doniczkę wyłożoną gazą). Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go i całość wstaw do lodówki na 12 godzin.

4. Następnego dnia paschę wytrząśnij z pojemnika. Udekoruj kandyzowanymi wisienkami oraz plasterkami pomarańczy lub smażoną skórką pomarańczową.
DRUKUJ PRZEPIS