Makaron rurki z szynką i pomidorami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 40 dag rurek
- 4–5 pomidorów
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 10 dag wędzonej szynki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i smaż razem 3 minuty.

2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu 5–6 minut, aż pomidory się rozgotują.  

3. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku.Delikatnie zamieszaj, żeby
nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia i ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.

4. Do sosu dodaj makaron, posyp posiekaną bazylią, wymieszaj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA