Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami mogą być zarówno wyśmienitym deserm, jak i daniem na słodki obiad.

  • liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę pszennej mąki.
  3. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na kawałki. Każdy rozpłaszcz, połóż na nim truskawkę, zlep brzegi, uformuj kulę.
  4. Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2–3 min od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij, polej bułką zrumienioną na maśle.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 75 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
Przyjaciółka
Oceń przepis 6 6 6 6 6 6 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców