Tradycyjne kotleciki mielone

Kotleciki mielone będą smaczniejsze oraz lżej strawne, jeśli przyprawisz je odrobiną pieprzu ziołowego i suszonego majeranku
/ 25.10.2011 06:21

Przygotowanie 15 min * smażenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag mielonego mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
- bułka kajzerka
- 1 mała cebula
- szklanka mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby rozmiękła. W tym czasie obierz cebulę, drobno posiekaj.

2. Cebulę dodaj do mięsa. Dołóż dobrze odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem.

3. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa mięsna. Jeśli jest zbyt rzadka, dosyp łyżkę bułki tartej i ponownie wymieszaj.

4. Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej formuj zgrabne kotleciki, panieruj w bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju.

5. Kotleciki smaż na rumiano z jednej strony na silnym ogniu. Następnie obróć, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu dosmaż kotlety (około 7 minut).

6. Gotowe danie podawaj z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek (np. z sałatą, tarta marchewką itp.)

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA