Cielęcina w cieście francuskim

Soczysta i wykwintna pieczeń z udźca cielęcego
/ 06.04.2010 11:16

Przygotowanie 45 min * pieczenie 1,5 godziny * 1 porcja – ok. 440 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 1,5 kg udźca cielęcego
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- 150 ml białego półsłodkiego wina
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Włóż do lodówki na 3–4 godziny.

2. Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by rozmarzło.

3. Z mięsa zetrzyj nadmiar marynaty. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, obsmaż na nim mięso. Przełóż je do brytfanny, podlej winem i piecz 60–70 minut, co jakiś czas polewając sosem.

4. Mięso wyjmij z piekarnika, osącz z sosu, przestudź.

5. Ciasto lekko rozwałkuj, z jednej strony posmaruj białkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Ułóż na nim mięso, zawiń,
zlep brzegi.

6. Pieczeń ułóż w brytfannie, ciasto posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 st. C i piecz jeszcze ok. 20 minut (do czasu, aż ciasto ładnie się przyrumieni).

8. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przed pokrojeniem odczekaj 10–15 minut, by znów się po nim rozeszły soki.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA