Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 2–4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1 róża brokułów
- 3–4 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 5 dag startego żółtego sera
- łyżka startego parmezanu
Sposób wykonania:
- Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
- Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu, posypać przesmażonymi pieczarkami.
- Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Brokuły posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem.
- Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30 minut.