Tarta z brokułami i serem

Do tarty możesz podać różowe półwytrawne wino. Przygotuj pyszną kolację dwa dwojga!

Tarta z brokułami
fot. Fotolia

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2–4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1 róża brokułów
  • 3–4 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka startego parmezanu

Sposób wykonania:


  1. Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
  2. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić.
  3. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu, posypać przesmażonymi pieczarkami.
  5. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  6. Brokuły posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem.
  7. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30 minut.

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 44 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.03.11 08:46
pychotka, ale rzeczywiście ciasto podpiekamy wcześniej. Pzoa tym polecam!
Gość2012.11.23 18:54
Ciasto należy podpiec ok.15 minut,zanim nałożymy farsz...
Gość2012.11.06 17:55
To najgorsza tarta jaką jadłam! Gdybym mogła to chętnie umieściłabym zdjęcie "co pozostało na talerzu po wybraniu jadalnych rzeczy". Poprzedniczka pisała, że ciasto jest kompletnie surowe - i tak właśnie jest, nawet po uprzednim podpieczeniu samego ciasta! Piekłam go prawie godzinę i jest dalej surowe. Myślę, że jedyne co można zmodyfikować żeby uratować tartę, to zamiast śmietany z jajkiem, zrobić po prostu sos beszamelowy, wtedy jest możliwość, że nie "utopi" ciasta... Sorry :( Jestem na nie...
2007.08.30 15:23
przepis wypróbowany - rewelacja, od dzis częste danie w naszym domu
ja2007.06.22 18:59
moze i bylo by pyszne gdyby nie to ze po pol godzinie ciasto na dole jest totalnie surowe....nie wiem czy ktos nie robil tego zanim zamiescil ten przepis ale wydaje mi sie ze trzeba najpierw upiec ciasto a potem nalozyc na to warzywa
kora2007.03.19 10:54
Rewelacja - ale mozna dać wiecej pieczarek - polecam
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami