Tarta z brokułami i serem

Do tarty możesz podać różowe półwytrawne wino. Przygotuj pyszną kolację dwa dwojga!

Tarta z brokułami
fot. Fotolia

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2–4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1 róża brokułów
  • 3–4 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka startego parmezanu

Sposób wykonania:


  1. Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
  2. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić.
  3. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu, posypać przesmażonymi pieczarkami.
  5. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  6. Brokuły posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem.
  7. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30 minut.

Oceń 3,70 / 44 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Odwracana tarta z pomidorami - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny