Karpatka królewska

Ciasto możesz udekorować strużkami polewy czekoladowej lub cukrem pudrem

Karpatka królewska

Karpatka królewska

fot. serwis prasowy

Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
- 1 opakowanie Karpatki królewskiej Delecta (410 g)

Do ciasta:
- 4 -5 jaj w zależności od wielkości
- 125 g margaryny
- 250 ml wody

Do kremu waniliowego:

- 350 ml mleka
- 100 g margaryny lub masła

Do kremu czekoladowego:

- 400 ml mleka
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%

Dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:   
1. Aby przygotować ciasto, zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem  i  gotuj przez chwilę, rozcierając masę. Wystudź. Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Nagrzej piekarnik do 220˚C. Do wystudzonej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.

2. Krem o smaku waniliowym ugotuj z 350 ml mleka, wystudź. Zmiksuj ze 100 g miękkiego masła lub margaryny.

3. Krem czekoladowy ugotuj z  400 ml mleka. Po wystudzeniu masę zmiksuj. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.

4. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem. Ciasto możesz dodatkowo udekorować strużkami polewy czekoladowej.

Pyszne ciasta - forum >>

mat. prasowe
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców